Orario
Facebook Instagram Youtube

Διατήρηση γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο

Ενότητες

Συχνά πολλές γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία, αναρωτιούνται για το πως μπορούν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους.

Επηρεάζουν οι θεραπείες κατά του καρκίνου τη γονιμότητα;

Διατήρηση γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο

Οι θεραπείες του καρκίνου επηρεάζουν την γονιμότητα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν τις πιθανότητες μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί στο μέλλον, καθώς προκαλούν βλάβη στον ωοθηκικό ιστό.

Επίσης η διάρκεια της θεραπείας σε συνδυασμό με την ηλικία της γυναίκας επηρεάζουν σημαντικά τη γονιμότητα. Δηλαδή δημιουργείται αναπόφευκτη γήρανσης της ωοθήκης.

Ομοίως αρκετές τακτικές θεραπείας του καρκίνου (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργεία) μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα μιας γυναίκας προκαλώντας βλάβη στον ωοθηκικό ιστό.

Επιπλέον:

Ο βαθμός της βλάβης εξαρτάται φυσικά από την ηλικία της γυναίκας αλλά και το είδος των φαρμάκων που θα της χορηγηθούν.

Εφόσον η αθενής υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου μπορεί να προκληθεί βλάβη στις ωοθήκες και στα ωάρια.

Άρα συνεπάγεται οτι γυναίκες λόγω της θεραπείας ενδέχεται να μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω καταστροφής του ωοθηκικού ιστού.

Για να καταφέρουν οι γυναίκες αυτές να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να διατηρηθεί η γονιμότητα τους πριν την έναρξη της θεραπείας.

Επίσης η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στην μήτρα.

Επιπλέον χειρουργεία ή ακτινοθεραπείες στην περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της υπόφυσης και των ορμονών που διεγείρουν τις ωοθήκες.

Σε μηνιαία βάση δηλαδή διαταράσσεται η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Ωστόσο με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα η βελτίωση στην αντιμετώπιση του καρκίνου και τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης, οδηγούν στην ανάγκη της διατήρησης της ποιότητας ζωής και μετά τη θεραπεία.

Η διατήρηση γονιμότητας σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο είναι ζήτημα που απασχολεί όλο και παραπάνω την ιατρική κοινότητα.

Πρέπει οι γυναίκες πριν υποβληθούν σε θεραπεία (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, χειρουργεία.) Και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, να ενημερώνονται για τις δυνατότητες διατήρησης της γονιμότητας τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω της κατάψυξης ωαρίων είτε μέσω κρυοσυντήρησης του ωοθηκικού ιστού.

Πάραυτα η ενημέρωση της γυναίκας γίνεται από τους γιατρούς που έχουν αναλάβει την θεραπεία του καρκίνου και του εξειδικευμένου γυναικολόγου.

Ουσιαστικά συμβάλλουν στην ενημέρωση και ορθή καθοδήγηση της γυναίκας. Στόχος είναι η διατήρηση γονιμότητας και η απόκτηση παιδιού μελλοντικά.

Κατάψυξη ωαρίων- Μια σύγχρονη λύση

Συμπερασματικά, η καλύτερη μέθοδος για διατήρηση της γονιμότητας είναι η κατάψυξη ωαρίων.

Η γυναίκα, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή πριν πραγματοποιήσει την θεραπεία για τον καρκίνο, ώστε να παράξει περισσότερα ωάρια.

Με την μέθοδο της ωοληψίας λαμβάνονται ωάρια τα οποία στην συνέχεια καταψύχονται.

Στην περίπτωση που υπάρχει σύζυγος ή σύντροφος τότε υπάρχει και η δυνατότητα κατάψυξης εμβρύων, αφού γονιμοποιηθούν τα ωάρια με το σπέρμα.

Πλέον μια εναλλακτική είναι και η μέθοδος κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού.

Ο ιατρός λαπαροσκοπικά ή με λαπαροτομή αφαιρεί τμήμα της ωοθήκης το οποίο καταψύχεται.

Στην συνέχεια μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο γίνεται μεταμόσχευση του ωοθηκικού ιστού.

 

 

γονιμότητας καρκίνο

Η βλάβη εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τα φάρμακα που της έχουν χορηγηθεί.

Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες, στα ωάρια και στη μήτρα. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη εξέταση θα μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Πριν υποβληθούν σε κάποια θεραπεία, πρέπει να ενημερωθούν από τον γυναικολόγο για τις δυνατότητες διατήρησης της γονιμότητας που έχουν.

  • Κατάψυξη ωαρίων
  • Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού

Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η κατάψυξη ωαρίων, όπου με την μέθοδο της ωοληψίας λαμβάνονται τα ωάρια και καταψύχονται ώστε να γονιμοποιηθούν με το σπέρμα.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ