Γεωργογιάννης Γυναικολόγος Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος

Τα 4 βήματα ενός πλήρους γυναικολογικού τσεκάπ για πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία

 

Τα 4 βήματα του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο σε έναν πλήρη γυναικολογικό προληπτικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση συμπτωμάτων, των οποίων η έγκαιρη θεραπεία θα προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και παθήσεις.

 Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Γυναικολογική Εξέταση:
Εξέταση και ψηλάφηση της κοιλιάς και έλεγχος των έξω γεννητικών οργάνων (αιδοιογεννητική περιοχή). Σε αυτή την εξέταση εντοπίζονται πιθανή οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις ή ανατομικές ανωμαλίες.

 Στη συνέχεια εξέταζεται ο κόλπος και ο τραχήλος της μήτρας με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα. Με αυτό το τρόπο γίνεται επισκόπηση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας και αναζητούνται στοιχεία φλεγμονής, κολποτραχηλίτιδες, ιογενείς βλάβες κ.α

Επίσης γίνεται λήψη υλικού για καλλιέργεια κολπικού υγρού καθώς και η λήψη επιχρίσματος για το Τεστ Παπανικολάου. 

Τεστ Παπανικολάου:

Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που αφορά την λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας.

Με το τεστ Παπανικολάου γίνεται η ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλα και των κυτταρικών αλλοιώσεων που προηγούνται του καρκίνου.

Το δείγμα του τεστ ΠΑΠ εξετάζεται από ειδικό ιατρό (κυτταρολόγο) προκειμένου να εντοπιστούν αν υπάρχουν, ανώμαλίες στα κύτταρα.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του τεστ, η γυναίκα να μην έχει περίοδο και να μην έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού την προηγούμενη ημέρα.

Υπερηχογράφημα:

Με την υπερηχογραφική απεικόνιση των εσωτερικών γενετικών οργάνων ελέγχεται ο όγκος της μήτρας, παρατηρείται η υφή και η σύσταση της για την ανεύρεση τυχόν παθολογιών (ινομυώματα, πολύποδες κ.α.), καθώς και την ανατομία της για πιθανές ανωμαλίες.

Επίσης ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση, κ.α.).

 Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος στις ωοθήκες, μετράται ο όγκος τους και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλακίων κατά την γόνιμη ηλικία. Οι ωοθήκες ελέγχονται για ενδεχόμενες παθολογίες όπως είναι οι κύστες, τα συμπαγή μορφώματα, οι μικτές κύστες κ.α. Επίσης εξετάζονται οι γύρω περιοχές για οιδήματα από τυχόν μολύνσεις ή άλλες παθολογίες.

Έλεγχος μαστών:

Στις γυναίκες κάτων των 40 ετών γίνεται μόνο ψηλάφηση των μαστών. Εξαιρούνται γυναίκες με  ύπαρξη βεβαρημένου κληρονομικού ιστορικού που ξεκινούν πλήρη έλεγχο μαστού από μικρότερη ηλικία.

Αν κατά την ψηλάφηση διαπιστωθούν ευρήματα, τότε προτείνεται υπερηχογράφημα ή και μαστογραφία.

Οι γυναίκες που έχουν υπερβεί το 40ο έτος, πραγματοποιούν μαστογραφία συνοδευόμενη από την ψηλάφηση των μαστών.

Ο έλεγχος των μαστών είναι αναπόσπαστο μέρος του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου.