Προβληματα υπογονιμοτητας εμφανιζονται σε ενα ποσοστο 10-15% των ζευγαριων που προσπαθουν να αποκτησουν παιδι

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν έχει περάσει ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία και δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη.

Στην περίπτωση των γυναικών η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες σύλληψης. Σκεφτείτε πως το ποσοστό υπογονιμότητας είναι περίπου
 15% σε γυναίκες 30-35 ετών
 31% σε γυναίκες 35-40 ετών
 60% σε γυναίκες άνω των 40 ετών

Στην περίπτωση των ανδρών η ικανότητα των σπερματοζωαρίων για γονιμοποίηση επηρεάζεται αρνητικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στο Κεντρο Υποβοηθουμενης Αναπαραγωγης Γεωργογιαννης Νικος ερχομαστε καθημερινα σε επαφη με ζευγαρια που αντιμετωπιζουν προβληματα γονιμοτητας

Η έγκαιρη διερεύνηση του προβλήματος από τον εξειδικευμένο ιατρό του κέντρου μας είναι πολύ σημαντική.

Ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας αναλαμβάνουμε να σας συμβουλέψουμε και να σας καθοδογήσουμε σωστά ώστε να προχωρήσετε σε σπερματέγχυση ή να κάνετε απευθείας εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συνήθως η ενδομήτρια σπερματέγχυση προτείνεται ως πρώτη θεραπεία πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικάσια θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, η γυναίκα να έχει υγιείς και διαβατές σάλπιγγες, να είναι κάτω των 35 ετών και τα επίπεδα των ορμονών να είναι φυσιολογικά. Από την άλλη πλευρά το σπέρμα του συζύγου θα πρέπει να είναι φυσιολογικό ή να έχει ήπιας έως μέτριας βαρύτητας προβλήματα στην ποιότητά του.

πωσ γινεται;

Η Σπερματέγχυση είναι μια διαδιακάσια που απαιτεί άριστο συντονισμό μεταξύ ιατρού και εργαστηρίου. 

 

Για να έχουμε αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας είναι απαραίτητη

η σωστή αξιολόγηση του ζευγαριού από τον γιατρό
η προσεκτική παρακολούθηση του κύκλου της γυναίκας
η πραγματοποίηση της διαδικασίας εφόσον μετά την επεξεργασία του δείγματος τα σπερματοωάρια είναι περισσότερα από 2 εκατομμύρια και είναι κινητικά.

Ποσοστα επιτυχιας

Ομόλογη και Ετερόλογη Σπερματέγχυση

Το ποσοστό επιτυχίας σε ομόλογη σπερματέγχυση (χρησιμοποιούμε σπέρμα του συντρόφου) είναι 10-15%, ενώ σε περιπτώσεις ετερόλογης σπερματέγχυσης (χρησιμοποιούμε σπέρμα δότη), το ποσοστό είναι υψηλότερο (~25%). Αξίζει να αναφέρουμε πως με την φυσική διαδικασία της σεξουαλικής επαφής οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης δεν ξεπερνούν το 18% τον κάθε μήνα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Πρόκειται για μια ανώδυνη και απλή διαδικασία κατά την οποία σπέρμα του άνδρα που έχει υποστεί επεξεργασία τοποθετείται με την βοήθεια εύκαμπτου καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας. Το επεξεργασμένο δείγμα σπέρματος είναι εμπολουτισμένο και περιέχει μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων με αυξημένη κινητικότητα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εισαγωγή του κατευθείαν στη μήτρα αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης διότι τα σπερματοζωάρια δεν χρειάζεται να διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στο ωάριο. Ο χρόνος της σπερματέγχυσης προσδιορίζεται με βάση την ωοθυλακιορρηξία.

Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στη διάρκεια του φυσικού κύκλου, είτε με φαρμακευτική διέργεση των ωοθηκών. Στη δεύτερη περίπτωση προηγείται ειδική προετοιμασία της γυναίκας με ωοθυλακιορρηκτικά φάρμακα υπό τις οδηγίες του γιατρού με σκοπό την αύξηση του αριθμού των ωαρίων που θα ωριμάσουν. Για να γίνει ακόμη καλύτερος προγραμματισμός, ενδέχεται να γίνει στη γυναίκα μια υποδόρια ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης (μιας ορμόνης που συμβάλλει στη ρήξη του ωοθυλακίου). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπολογισθεί ο χρόνος κατά τον οποίο συμβαίνει η ωοθυλακιορρηξία και να συγχρονισθεί με την σπερματέγχυση, ώστε η διαδικασία να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

ΚΟΣΤΟΣ

Η σπερματέγχυση είναι πιο οικονομική θεραπεία. Στην περίπτωση όμως που χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία 2η, 3η ή και 4η φορά, κάτι που συμβαίνει συχνά, τότε το κόστος αυξάνεται.

Νικόλαος Γεωργογιάννης

Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τόπος γέννησης : Πειραιάς.
Τόπος καταγωγής: Μάνη Λακωνίας.
Τόπος κατοικίας: Πειραιάς.
Διεύθυνση Ιατρείου: Τσαμαδού & Πραξιτέλους 121, Πειραιάς, 18535, Πειραιάς
Τηλέφωνο ιατρείου : 210 41 90 301
Κινητό τηλέφωνο : 693 25 60 070
E-mail: ngeorgog@yahoo.gr

Αν παρομοιάζετε τον εαυτό σας με ένα σφουγγάρι… γνώσεων, τότε τα παρακάτω σας ενδιαφέρουν! 

Αξιολόγηση Γεωργογιάννη Νικόλαου γυναικολόγου

Είναι μεγάλη μου χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να πω μερικά λόγια για την εμπειρία που μου προσέφερε ο κ. Γεωργογιάννης και η μαία του Μαρία. Γνωρίζοντας το γιατρό μέσω της επαγγελματικής μου ιδιότητας πριν δύο χρόνια, ήμουν βέβαιη ότι έχω βρει τον άνθρωπο που θα...

Ευχαριστήρια μηνύματα

Φαίη Με κάνατε την πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο. Σας ευχαριστώ ΠΟΛΥ! Διαβάστε ΠερισσότεραΒανέσα Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Νίκο και την Μαρία για όσα έκαναν για εμένα. Με βοήθησαν να πραγματοποιήσω το όνειρο μου. Η ομορφότερη αίσθηση του κόσμου είναι να κρατάς...

Αν ενδιαφέρεστε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με τον κύριο Γεωργογιάννη παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας.

Αφήστε μας το Όνομα, Επώνυμο, το Tηλέφωνο και το Email σας.

Εκπόσωπος από την ομάδα του κυρίου Γεωργογιάννη θα επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό μαζί σας.

GDPR

11 + 15 =