Κινδυνοι-στην-εγκυμοσύνη- Γυναικολόγος- Μαιευτήρας -Νικόλαος -Γεωργογιάννης- Πειραιάς- Αθήνα-Αττική Εξωσωματική

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της εμβρυομεταφοράς

Ο όρος εμβρυομεταφορά περιγράφει την διαδικασία μεταφοράς των εμβρύων από το εργαστήριο στη μήτρα της μητέρας. Αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας που κατέβαλε τόσο το ζευγάρι όσο και η ιατρική ομάδα.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με επιτυχή έκβαση της εμβρυομεταφοράς είναι:

  1. Ποιότητα των εμβρύων: Η ποιότητα των εμβρύων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για να έχουμε ένα υγιές έμβρυο που θα δώσει καλή πρόγνωση, θα πρέπει να έχουμε αρχικά ωοκύτταρα και σπέρμα καλής ποιότητας, αντίστοιχα πολύ σημαντική είναι η μέθοδος της καλλιέργειας και οι συνθήκες του εργαστηρίου.

  2. Καλλιέργεια: Υψίστης σημασίας είναι η γνώση και εμπειρία που διαθέτουν τα μέλη της ομάδας εργαστηρίου και εμβρυολόγων που θα αναλάβουν να γονιμοποιήσουν τα ωοκύτταρα και να καλλιεργήσουν τα έμβρυα. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν το έμβρυο προς μεταφορά έχει φτάσει σε επίπεδο βλαστοκύστης (5η ημέρα καλλιέργειας). Αρκετές φορές επιλέγονται έμβρυα που έχουν ένα πλήρες σύνολο χρωμοσωμάτων. Η προεμφυτευτική διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφαλή επιλογή εμβρυών, αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  3. Αριθμός εμβρύων: Ο αριθμός των εμβρύων μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Συνήθως μεταφέρονται δυο έμβρυα για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες.

  4. Ενδομήτριο: Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η ποιότητα του ενδομητρίου. Ιδανικά πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 7mm και να εμφανίζει την λεγόμενη Triple line στον υπέρηχο. Με βάση την μέθοδο ERA προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η ημέρα μεταφοράς.

  5. Ορμονικές διαταραχές: Η ισορροπία των ορμονών είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της εμβρυομεταφοράς. Διαταραχές του θυρεοειδούς σχετίζονται με αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.