γεωργογιαννης νικολαος εξωσωματική γονιμοποίηση πειραιάς

Λάθη που εμποδίζουν τη φυσική σύλληψη

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εξετάσεις ενός ζευγαριού δείχνουν φυσιολογικές, αλλα αποτυγχάνουν οι προσπάθειες επίτευξης της εγκυμοσύνης.

Παρακάτω παραθέτουμε συχνά λάθη που ενδέχεται να εμποδίσουν την φυσική σύλληψη, μπορούν όμως να διορθωθούν:

-Αρχικά βεβαιωθείτε ότι στο πλαίσιο των ιατρικών εξετάσεων που αφορούν τη γονιμότητα, έχουν ελεγχθεί (α) η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς της γυναίκας και (β) η ύπαρξης μόλυνσης από χλαμύδια και στους δύο συζύγους, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια σύλληψης.

-Υπολογίστε σωστά την ωορρηξία. Αν ο κύκλος της περιόδου είναι σχετικά σταθερός, υπολογίστε την πρώτη μέρα της περιόδου ως την πρώτη μέρα του κύκλου. Η ωορρηξία στην πλειοψηφία των γυναικών είναι 14-16 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό τους. Όταν το ωάριο απελευθώνεται από την ωοθήκη μπορεί να γονιμοποιηθεί για 12-24 ώρες. Συχνά οι γυναίκες μένουν έγκυες αν έχουν έρθει σε επαφή και πριν την ωορρηξία τους.

-Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την χρήση λιπαντικών κατα την ερωτική πράξη, καθώς καταστρέφουν τη σύσταση του σπέρματος και εμποδίζουν τα σπερματοζωάρια να κινηθούν προς το εσωτερικό της μήτρας.

-Βελτιώστε τον τρόπο ζωής σας, ακολουθώντας υγιεινές συνήθειες. Ο υγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει θετικά και τη σύλληψη. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσιγάρου. Το Υπερβολικό ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος είναι περιπτώσεις που δημιουργούν διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος.

Η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση επίσης συνδέεται με πτώση της γονιμότητας. Ιδανικά μια γυναίκα που βρίσκεται σε διαδικασία αναπαραγωγικής προσπάθειας θα πρέπει να επιλέγει ήπιες μορφές άσκησης, ώστε να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού της.

 

Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία του ιδανικού βάρους σε σχέση πάντα με τις ανάγκες και τον σωματοτυπό.

-Θυμηθείτε ότι ο σωστός ρυθμός ερωτικής επαφής, για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι μία φορά κάθε δύο μέρες, τουλάχιστον για την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία. Αποφύγετε κάθε είδους κολπικές πλύσεις, ακόμη και με σκέτο νερό γιατί και αυτό χαλάει την χημική ισορροπία των κολπικών υγρών και του σπέρματος.

Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας –αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Μία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να υιοθετεί κανείς χαλαρωτικές συνήθειες, τις οποίες να απολαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).