Τι είναι η Εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου και οφείλεται στην παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Πριν την εμμηνόπαυση προηγείται η κλιμακτήριος που είναι η χρονική περίοδος με ακανόνιστη και ακατάστατη έλευση των έμμηνων ρύσεων.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στην Ευρώπη είναι τα 51 έτη. Κάθε γυναίκα θα περάσει περίπου το ένα τρίτο της ζωής της στην εμμηνόπαυση δεδομένου ότι ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι τα 80 έτη.

Για αυτό τον λόγο όλες οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν τις πιθανές συνέπειες της εμμηνόπαυσης στην υγεία τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις προλάβουν.

Η πρώτη αλλαγή που βιώνουν οι γυναίκες που οδεύουν στην εμμηνόπαυση είναι η μείωση της διάρκειας του κύκλου κατά 2- 5 μέρες χωρίς να αλλοιωθεί η κανονικότητα του κύκλου.

Αργότερα, η περίοδος αρχίζει να καθυστερεί, γίνεται ακατάστατη και τότε οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται πως κάτι αλλάζει. Σε αυτή την φάση που λέγεται κλιμακτήριος συμβαίνουν οι περισσότερες ορμονικές αλλαγές.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τα συμπτώματα σε διαφορετικό βαθμό και ένταση. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των συμπτωμάτων είναι 4 χρόνια, με μειούμενη ένταση όσο περνάει ο καιρός. Τα κυριότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι τα εξής: 

^

ΕΞΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΙΔΡΩΣΕΙΣ

^

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ

^

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

^

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ, ΠΟΝΟΙ ΣΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΕΣ

^

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ, ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

^

ΣΥΧΝΕΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης;

 

-οστεοπόρωση- κατάγματα ισχίου

-αύξηση της χοληστερίνης

-αύξηση τους βάρους και κυρίως στην κοιλιά

-αύξηση της αρτηριακής πίεσης

-αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη

-παύση της προστασίας των οιστρογόνων για καρδιοαγγειακά νοσήματα

Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην υγεία σας. Η θεραπεία πρέπει να είναι στοχευμένη και να εξατομικεύεται με βάση τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής κάθε γυναίκας.

 

Join

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ| ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ