H υπογονιμότητα αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνες περισσότερα από 1 στα 7 ζευγάρια δεν κατορθώνουν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο, παρότι έχουν προσπαθήσει συστηματικά για περισσότερο από έναν χρόνο. Σε αυτή τη περίπτωση το ζευγάρι καταφεύγει συνήθως σε διαγνωστικό έλεγχο με ειδικές εξετάσεις οπού συχνά αποκαλύπτεται ότι ο ένας εκ των δύο συντρόφων ή και οι δύο έχουν οργανικά προβλήματα που εμποδίζουν τη σύλληψη. Τα προβλήματα αυτά, εφόσον είναι δυνατό, αντιμετωπίζονται και αποκαθίσταται η γονιμότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Το μεγάλο ερώτημα όμως για τα ζευγάρια είναι: ‘’Πότε πρέπει να απευθυνθούμε τελικά στο γιατρό;’’

 

Στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών διερεύνηση απαιτείται εφόσον περάσουν 12 μήνες συστηματικών επαφών χωρίς προφυλάξεις και δεν επιτευχθεί σύλληψη. Σε γυναίκες άνω των 35, η επίσκεψη στον γιατρό είναι καλό ναπραγματοποιείται έπειτα από 6 μήνες, καθώς η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου υπογονιμότητας. Άλλες ενδείξεις που αφορούν την γυναίκα είναι συμπτώματα όπως η επώδυνη ή ακατάστατη έμμηνος ρύση, η απουσία έμμηνου ρύσης, οι ορμονικές διαταραχές κτλ. Οι γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση πρόωρης εμμηνόπαυσης πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό επίσης έγκαιρα. Το ίδιο και αυτές που είχαν δύο ή και περισσότερες συνεχόμενες αποβολές.

Στους άνδρες τα συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν ύποπτα για υπογονιμότητα είναι η μείωση της ερωτική επιθυμίας, οι μικροί και σκληροί όρχεις ή η διόγκωσή τους, ο πόνος, οι δυσκολίες στην ούρηση ή την διατήρηση της στύσης και τυχόν προβλήματα εκσπερμάτισης.

Επίσης ανεξαρτήτου φύλου οι άνθρωποι που παρουσιάζουν χρόνιες ή αυτοάνοσες παθήσεις ή έχουν ιστορικό καρκίνου για τον οποίο υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να επιζητούν ιατρική καθοδήγηση για το θέμα πιθανής υπογονιμότητας.

Η διερεύνηση θα πρέπει να πραγματοποιείται από γιατρό εξειδικευμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγική και να καθοδηγείται πάντοτε με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά και ιατρικά δεδομένα κάθε ζευγαριού.

Η υπογονιμότητα θεωρείται ένα πολύπλοκο ιατρικό θέμα με ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και σοβαρότητα από τον κατάλληλο γιατρό.

Γεωργογιάννης Νικόλαος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής

Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Είμαι εκπαιδευτής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics).

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την γονιμότητα

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Μικρογονιμοποίηση ICSI ή Ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματοςΗ μικρογονιμοποίηση ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται κατάλληλη ιδίως για τις περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας και αποτελεί μία...

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (Preimplantation Genetic Diagnosis)Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (Preimplantation Genetic Diagnosis) είναι μια μέθοδος με την οποία είναι δυνατός ο έλεγχος μιας χρωμοσωματικής ανωμαλίας ή ενός γενετικού νοσήματος. Αφορά ένα ή...

Οι βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην γονιμότητα

Τσιγάρο και ΓονιμότηταΟι βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα στους πνεύμονες. Μια από τις πιο βλαβερές συνέπειες του καπνού είναι η σοβαρή επίδραση στην γονιμότητα της γυναίκας,...

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα της γυναίκας

Αυτοάνοσα και ΓονιμότηταΑυτοάνοσες είναι οι παθήσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτίθεται στα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, γιατί δεν τα αναγνωρίζει ως δικά του. Αυτό αυτό έχει ως αποτέλεσμα την “επίθεση” του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλα τα...

Αν ενδιαφέρεστε να προγραμματίσετε μια συνάντηση με τον κύριο Γεωργογιάννη παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας.

Αφήστε μας το Όνομα, Επώνυμο, το Tηλέφωνο και το Email σας.

Εκπόσωπος από την ομάδα του κυρίου Γεωργογιάννη θα επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό μαζί σας.

6 + 14 =