Γυναικολογικός έλεγχος μετά τις διακοπές

Γεωργογιάννης Νικόλαος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής

Μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, με το κολύμπι σε θάλασσα, πισίνες, τα βρεγμένα μαγιό και πετσέτες, τις ξαπλώστρες, πολλές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν διάφορες ενοχλήσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ενοχλήσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Αυτές είναι η αίσθηση καψίματος, η τοπική φαγούρα, η δυσκολία στην ούρηση, η υπερέκκριση κολπικών υγρών, αλλά και πόνοι που ενδεχομένως να κρύβουν μολύνσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι η λοίμωξη από Candida και η κυστίτιδα. Η λοίμωξη από Candida ( μυκητιασική λοίμωξη ή κολπίτιδα από Candida) είναι πολύ συνηθισμένη ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό, με ποσοστό εμφάνισης έστω και μια φορά στη ζωή τους το 70-75%. Σε περίπτωση υποτροπής της, είναι αναγκαία η καλλιέργεια κολπικού υγρού τόσο για την ταυτοποίηση όσο και για τη διαφορική διάγνωση της λοίμωξης. Η θεραπεία σε υποτροπιάζοντα επεισόδια διαρκεί 6 μήνες με χάπια καθώς και τοπική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει και τον σύντροφο. Η κυστίτιδα οφείλεται σε μόλυνση από E.coli, η οποία είναι υπεύθυνη για το 80% των λοιμώξεων. Αυτό απαιτεί ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, η οποία πρέπει να επηρεάζει και την εντερική αποίκιση, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας βακτήρια του γαλακτικού οξέος να επιταχυνθεί και μια ομαλοποίηση της εντερικής χλωρίδας. Οι ουρολοιμώξεις είναι επίσης πολύ συχνές το καλοκαίρι.

Τα συμπτώματα είναι η συχνοουρία, δυσουρία καικαυσουρία.

Μετά τις διακοπές λοιπόν θα πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει μια πλήρη γυναικολογική εξέταση – γυναικολογικός έλεγχος, η οποία περιλαμβάνει το test ΠΑΠ, υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών, ψηλάφηση μαστών και αν χρειάζεται υπέρηχο ή και μαστογραφία. Με αυτόν τον τρόπο μικρά προβλήματα που πιθανώς να διαγνωστούν, θα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν. Σε περίπτωση υποψίας ουρολοίμωξης πρέπει να πραγματοποιείται καλλιέργεια ούρων, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ακόμα και σε ανυπαρξία συμπτωμάτων, είναι απαραίτητη η διενέργεια τεστ ΠΑΠ και η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού μετά τις διακοπές.