Κινδυνοι-στην-εγκυμοσύνη- Γυναικολόγος- Μαιευτήρας -Νικόλαος -Γεωργογιάννης- Πειραιάς- Αθήνα-Αττική Εξωσωματική

Αντισώματα έναντι σπέρματος

Τα αντισώματα ενάντια στο σπέρμα μπορούν να εμφανιστούν και σε άνδρες και σε γυναίκες. Πρόκειται για πρωτεϊνικά μόρια που προσελκύονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σπέρματος, παρεμποδίζοντας την δραστηριότητα του σπέρματος με διάφορους τρόπους. Μπορούν δηλαδή να:

  • ακινητοποιήσουν το σπέρμα
  • αναγκάσουν τα σπερματοζωάρια να συγκεντρωθούν όλα μαζί
  • περιορίσουν τη δυνατότητά τους να περάσουν μέσα από την τραχηλική βλέννα
  • τα αποτρέψουν να προσκολληθούν στο ωάριο και να διεισδύσουν σε αυτό.

Τα αντισώματα αυτά εντοπίζονται σε άνδρες μετά από βαζεκτομή, τραυματισμό στους όρχεις ή μόλυνση, ενώ η αιτία των αντισωμάτων γυναίκα είναι άγνωστη.

Ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο σε IgA, IgG και IgM, καθώς επίσης και ανάλογα με το σημείο στο οποίο προσκολλώνται στο σπέρμα στην κεφαλή, το μέσο ή την ουρά. Όταν συνδέονται με την κεφαλή παρεμποδίζεται η προσκόλληση και η διείσδυση στο ωάριο, ενώ όταν συνδεόνται με την ουρά παρεμποδίζεται την κινητικότητα.

Ακόμα όταν προσδιοριστεί ο τύπος του αντισώματος ή η θέση, δυστυχώς δεν σημαίνει πως η γυναίκα θα μπορέσει να συλλάβει. Στην προσπάθεια θεραπείας της κατάστασης, συστήνεται η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων με στεροειδή ή η αφαίρεση των αντισωμάτων από το σπέρμα. Πιο αποτελεσματική είναι η πρόκληση ωορρηξίας και η γονιμοποίηση που ακολουθείται από εξωσωματική γονιμοποίηση με ICSI (μικρογονιμοποίηση), στην οποία εγχύεται σπέρμα απευθείας στο ωάριο.