logo2

  leafe

     Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης MD.MSC

 
               ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο ιατρείου

 

210 4190301

 
ypogonimothta
Υπογονιμότητα & IVF
 
Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια. Το 20% των νέων ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η προσπάθεια για τεκνοποίηση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών, αυξάνουν το ποσοστό αυτό. Στο 40% των ζευγαριών ευθύνεται   ...
 
 

 

Υπογονιμότητα & IVF

 

Διερεύνηση υπογόνιμου ζευγαριού.

Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια. Το 20% των νέων ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η προσπάθεια για τεκνοποίηση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών, αυξάνουν το ποσοστό αυτό. Στο 40% των ζευγαριών ευθύνεται ο γυναικείος παράγοντας, στο 30% ο ανδρικός, στο 20% το πρόβλημα είναι μεικτό, ενώ στο 10% των ζευγαριών το φαινόμενο της υπογονιμότητας παραμένει ανεξήγητο.

Ένα ζευγάρι χαρακτηρίζεται υπογόνιμο αν σε χρονικό διάστημα 12 μηνών δεν καταφέρει να συλλάβει υπό την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιεί κάποια αντισυλληπτική μέθοδο και έχει κανονική συχνότητα σεξουαλικών επαφών ( 2 – 3 φορές την εβδομάδα.). H αξιολόγηση της γονιμότητας ενός ζευγαριού μπορεί να γίνει νωρίτερα από τους 12 μήνες αν συντρέχουν ειδικοί ιατρικοί λόγοι.

Η μηνιαία πιθανότητα κύησης σε γόνιμα ζευγάρια είναι 20%. Η αθροιστική πιθανότητα κύησης σε ένα χρόνο ανέρχεται σε 93%., δηλαδή το 7% των γόνιμων ζευγαριών δεν θα καταφέρει εγκυμοσύνη τους πρώτους 12 μήνες.

Η γονιμότητα της γυναίκας κορυφώνεται στην ηλικία των 25 ετών. Στην συνέχεια η γονιμότητα ελαττώνεται σταδιακά ως την ηλικία των 35 ετών, οπότε και ακολουθεί απότομη έκπτωση της. Στο 45ο έτος της ηλικίας το 30% των γυναικών έχουν χάσει την γονιμότητα τους.

 

Αίτια υπογονιμότητας.

  1. Ανδρικός παράγοντας ( διαταραχές σπέρματος ). 
  2. Διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας – ωοθηκικός παράγοντας.
  3. Πυελοσαλπιγγικός παράγοντας.
  4. Τραχηλικός παράγοντας, φλεγμονές, ανοσολογικά αίτια.
  5. Η ηλικία και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρίσκεται αιτία στειρότητας. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ανεξήγητη ή ιδιοπαθή στειρότητα. Η αξιολόγηση του υπογόνιμου ζευγαριού γίνεται με το ιστορικό του ζευγαριού, την αντικειμενική εξέταση και τον κατάλληλα εργαστηριακό έλεγχο.

 

Εργαστηριακή διερεύνηση του υπογόνιμου ζευγαριού:

1. Έλεγχος του ανδρικού παράγοντα. αρχίζει με την ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα).Η συλλογή σπέρματος γίνεται με αυνανισμό μετά από σεξουαλική αποχή 2 -3 ημερών.

2. Οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας αντιπροσωπεύουν το 30 – 40% των αιτίων της γυναικείας στειρότητας. Οι νόσοι που ενέχονται στον ωοθηκικό παράγοντα είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός, η ανεπάρκεια του ωχρού σωματείου, η υπερανδρογοναιμία, ο υποθαλαμικός υπογοναδισμός και η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια. Η ωοθυλακιορρηξία μπορεί να αξιολογηθεί με την μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος κάθε πρωί πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, με ειδικά τεστ ωορρηξίας, με υπερηχογράφημα τις κατάλληλες ημέρες του κύκλου και με βιοψία του ενδομητρίου..

3. Ο πυελοσαλπιγγικός παράγοντας αντιπροσωπεύει το 30 – 40% των αιτίων γυναικείας στειρότητας και περιλαμβάνει αιτίες στειρότητας που προκύπτουν από βλάβες του πυελογεννητικού συστήματος, δηλαδή της μήτρας, των σαλπίγγων , των ωοθηκών και των παρακείμενων οργάνων της πυέλου. Οι συχνότερες επίκτητες βλάβες του γεννητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα είναι η οξεία σαλπιγγίτιδα, η ενδομητρίωση, οι όγκοι της μήτρας και των ωοθηκών, οι συμφύσεις από πυελικές φλεγμονές ή από χειρουργικά τραύματα, το σύνδρομο Asherman και οι συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος ( διάφραγμα κόλπου ή μήτρας, απλασία μήτρας, δίκερη/διθάλαμη μήτρα, κλπ).Για τον έλεγχο της ανατομικής ακεραιότητας του γεννητικού συστήματος χρησιμοποιούνται το υπερηχογράφημα, η υστεροσαλπιγγογραφία, η υστεροσκόπηση, και η λαπαροσκόπηση.

4. Έλεγχος του ανοσολογικού παράγοντα Η αιτιολογία των αντισπερματικών αντισωμάτων δεν έχει ακριβώς προσδιορισθεί και πιθανώς είναι πολυπαραγοντική.

5. Η ηλικία και ο τρόπος ζωής της γυναίκας. Ο αριθμός γυναικών που τεκνοποιούν μετά την ηλικία των 35 ετών έχει αυξηθεί και πλησιάζει το 45% στις ΗΠΑ σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές. Είναι γνωστό ότι η μέγιστη γονιμότητα στην γυναίκα προσδιορίζεται στην ηλικία των 24 – 25 ετών ( ποσοστό γονιμότητας 86% ),ενώ μετά το 35ο έτος ηλικίας το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 52%.Η φυσιολογική κύηση είναι σπάνια μετά την ηλικία των 45 ετών ( < από 0.1%). Όσον αναφορά τον τρόπο ζωής, υπάρχουν παράγοντες που έχουν συνδυαστεί με την υπογονιμότητα, όπως ο αυξημένος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος ( > από 5 ποτά ημηρεσίως ). Ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει την πιθανότητα προσβολής του γεννητικού συστήματος της γυναίκας από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Το σωματικό βάρος, αν είναι πολύ μεγαλύτερο του φυσιολογικού ( BMI > 30 ), συνδέεται με ανωοθυλακιορρηξία, ενώ αν είναι πολύ μικρότερο του φυσιολογικού ευθύνεται για διαταραχή της λειτουργίας του υποθαλάμου με αποτέλεσμα την ανωοθυλακιορρηξία. Δεν υπάρχουν αρκετά επιδημιολογικά στοιχεία που να συνδέουν την υπογονιμότητα με το εργασιακό περιβάλλον εκτός από την έκθεση των ανδρών σε φυτοφάρμακα, μόλυβδο, και σε κάποια βαρέα μέταλλα.

6. Ανεξήγητη υπογονιμότητα. Παρ’ όλες τις προόδους της γυναικολογίας η υπογονιμότητα παραμένει ανεξήγητη σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15 ως 25% στην διεθνή βιβλιογραφία.Τι σημαίνει λοιπόν ανεξήγητη υπογονιμότητα; Αν ελεγχθούν όλοι οι γνωστοί παράγοντες υπογονιμότητας ( φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα, διαβατές σάλπιγγες, απουσία ενδομητρίωσης, υπαρκτή ωοθυλακιορρηξία, και κανονική συχνότητα σεξουαλικών επαφών )και δεν βρεθεί κάτι παθολογικό τότε μιλάμε για ανεξήγητη υπογονιμότητα.