logo2

  leafe

     Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης MD.MSC

 
               ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο ιατρείου

 

210 4190301

 
ypogonimothta
Υπογονιμότητα & IVF
 
Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια. Το 20% των νέων ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η προσπάθεια για τεκνοποίηση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών, αυξάνουν το ποσοστό αυτό. Στο 40% των ζευγαριών ευθύνεται   ...
 
 

 

Συμβουλές περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής

 

Ο κόλπος και το αιδοίο χρήζουν καθημερινής περιποίησης προς αποφυγή κολπίτιδων και άλλων λοιμώξεων της περιοχής. Ο κόλπος διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας, που σημαίνει ότι ένα μέρος από τις λειτουργίες του πραγματοποιούνται με σκοπό να παραμένει υγιής και καθαρός. Όταν νιώσετε ότι χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι για να φρεσκάρετε την ευαίσθητη περιοχή, όπως για παράδειγμα στο τέλος της περιόδου, μετά το σεξ ή μετά την θάλασσα τότε μπορείτε να την καθαρίσετε με άφθονο νερό και ένα ειδικό προϊόν με πολύ ελαφριά σύνθεση ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

 

Συμβουλές για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής

1. Καθαριότητα: Το πιο βασικό, όπως ξέρουμε, για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι άλλο από τη σωστή καθαριότητα. Για να γίνει λοιπόν αυτό, αρχικά πρέπει να επιλέξετε - αφού συμβουλευτείτε γυναικολόγο- το κατάλληλο για τις ανάγκες σας προϊόν καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό θα ληφθεί υπόψη η ηλικία και η κατάσταση σας (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, κ.λ.π.). Τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα σώματος είναι καλό να αποφεύγονται. Επίσης, είναι χρήσιμο να ακολουθείτε έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά αλλά χωρίς υπερβολές (μία φορά την ημέρα είναι αρκετό). Αν ο καθαρισμός της περιοχής καθημερινά γίνει υπερβολικά τακτικός θα οδηγηθούμε σε καταστροφή της φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, για την αποφυγή μολύνσεων. Πάντα να σκουπίζετε τα χέρια σας, όχι μόνο μετά αλλά και πριν την τουαλέτα. Έτσι θα αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τα χέρια σας στον κόλπο. Μην κάθεστε ποτέ όταν χρησιμοποιείτε τουαλέτες σε δημόσιους χώρους. Τελειώνοντας με το θέμα του καθαρισμού, να πούμε ότι καλύτερο είναι το όρθιο μπάνιο (ντους) και η αποφυγή του αφρόλουτρου μουλιάζοντας μέσα στη μπανιέρα, γιατί υπάρχει πιθανότητα διάφορα μικρόβια από το σώμα να προκαλέσουν διαταραχές στην ευαίσθητη περιοχή ή και να εισχωρήσουν στον κόλπο.

 

2. Αποφυγή υγρασίας: Κάθε φορά που καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή, είναι βασικό μετά τον καθαρισμό να σκουπίζεις πολύ καλά την περιοχή με βαμβακερή πετσέτα, γιατί αν παραμένει υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα δεν πρέπει να μένουμε με βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω μας αλλά είναι βασικό να αλλάζουμε με κάτι στεγνό και να σκουπίζουμε την υγρασία. - Η υγρασία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, γι’ αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε εσώρουχο μετά τη γυμναστική και να φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγείτε από την πισίνα ή από την θάλασσα.

 

3. Εσώρουχα-ρούχα: Είναι σημαντικό για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής να προσέχουμε το εσώρουχο αλλά και τα ρούχα που φοράμε. Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες αποφεύγοντας τα άλλα υφάσματα. Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα πολύ στενά και σφιχτά ρούχα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη που ιδρώνουμε περισσότερο.

 

4. Περίοδος: Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι καλό να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σερβιέτα ή το ταμπόν σας (ανά 3-4 ώρες περίπου ) και μετά το τέλος της περιόδου μπορείς να κάνεις μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.

 

5. Θάλασσα: Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν επισκέπτεστε τις παραλίες πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικές και να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα. Είναι βασικό να χρησιμοποιείτε πετσέτα όχι μόνο για την αποφυγή υγρασίας όπως αναφέραμε και παραπάνω, αλλά και για να κάθεστε πάνω σε αυτή, εφόσον είναι καθαρή και στεγνή, και να μην κάθεστε απευθείας στην άμμο ή σε άλλα σημεία που μπορεί να σας γεμίσουν μικρόβια και να προκαλέσουν μολύνσεις, κ.ά.

 

6. Ερωτική επαφή: Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά προφυλακτικό (πέρα από τους σοβαρούς και γνωστούς λόγους) για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή φροντίστε πάντα να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.

 

7. Ιατρικός έλεγχος-πρόληψη: Τέλος, για να είστε σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, να επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο σας όχι μόνο αν έχετε κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα αλλά προληπτικά και για έναν γενικό έλεγχο. Μην αμελείτε τις επισκέψεις σας και μην τις αναβάλετε επειδή τρέχετε με την καθημερινότητα ή επειδή νιώθετε άβολα. Αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, όπως ερυθρότητα, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών που συχνά αλλάζουν χρώμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή, τσούξιμο, οίδημα, κνησμός, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε η επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.

 

Φροντίδα της περιοχής

  • Σωστό πλύσιμο: Φροντίστε να αγοράσετε ένα ειδικό υποαλλεργικό σαπούνι, το οποίο βοηθά στο να αποφεύγονται οι ερεθισμοί από αρωματικές ή άλλες χημικές ουσίες. Μην κάνετε ενδοκολπικές πλύσεις χωρίς την συμβουλή του γυναικολόγου σας.
  • Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και πλύνετε απλά την περιοχή. Μετά το μπάνιο, φροντίστε να σκουπίσετε απαλά με μια βαμβακερή, καθαρή πετσέτα την περιοχή. Στεγνώστε την περιοχή εντελώς και έπειτα φορέστε βαμβακερά εσώρουχα. Μετά το sex μην ξεχνάτε να κάνετε ντους.
  • Επιπλέον, κατά τις μέρες της περιόδου, θα πρέπει να είσαστε διπλά προσεκτικές. Να πλένεστε συχνά και να αλλάζετε κάθε τρεις ώρες την σερβιέτα.

 

Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής με τα κατάλληλα προϊόντα, δε γίνεται μόνο για λόγους υγιεινής (π.χ. δυσοσμία) αλλά και για να προφυλάξουμε τη χλωρίδα και την επιδερμίδα της περιοχής που αποτελούν ασπίδα προστασίας του αιδοίου και του κόλπου από μικρόβια της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται η άμυνα της ευαίσθητης περιοχής η οποία με την σειρά της σας προστατεύει από τυχόν ερεθισμούς και μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες, μυκητιάσεις, κλπ).

Είναι βασικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε κάποιους «κανόνες» και το σωστό τρόπο με τον οποίο όλες οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν και να προστατεύουν την ευαίσθητη περιοχή.