logo2

  leafe

     Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης MD.MSC

 
               ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο ιατρείου

 

210 4190301

 
ypogonimothta
Υπογονιμότητα & IVF
 
Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια. Το 20% των νέων ζευγαριών αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η προσπάθεια για τεκνοποίηση σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών, αυξάνουν το ποσοστό αυτό. Στο 40% των ζευγαριών ευθύνεται   ...
 
 

 

Έκτοπη Κύηση

 

Εξωμήτριος κύηση ονομάζεται η κύηση κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Περίπου 95% των έκτοπων κυήσεων αφορούν εμφύτευση του ωαρίου στους ωαγωγούς (τις σάλπιγγες). Σπάνια, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στην επιφάνεια της ωοθήκης, στον τράχηλο ή σε παρακείμενα όργανα, αλλά σε όλες αυτές τις έκτοπες (εξωμήτριες) θέσεις δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του εμβρύου και η εξέλιξη της κύησης. Η πλειονότητα των έκτοπων κυήσεων απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση ή, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, είναι δυνατό να γίνει διακοπή της κύησης με φάρμακα.

Τα συνήθη συμπτώματα και αντικειμενικά σημεία είναι η καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας, το θετικό τεστ κύησης, η κολπική αιμορραγία, ο κοιλιακός πόνος και η λιποθυμία. Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της φυσιολογικής κύησης, με συχνουρία, ναυτία και ευαισθησία στους μαστούς. Σήμερα, η διάγνωση της έκτοπης κύησης γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις νωρίς με τη φυσική εξέταση, τον προσδιορισμό της β ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (human chorionic gonadotropin, β-hCG) στο αίμα ή στα ούρα και το υπερηχογράφημα. Προτιμάται η διάγνωση σε αρχικά στάδια έτσι ώστε να εφαρμοστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία. Η ρήξη της έκτοπης κύησης μπορεί να συνοδεύεται από εσωτερική αιμορραγία, που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

 

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της εξωμητρίου κύησης:

Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα έκτοπης κύησης σε μια γυναίκα περιλαμβάνουν: προηγηθείσα φλεγμονή ή λοίμωξη των σαλπίγγων , προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στους ωαγωγούς (αποκατάσταση βατότητας ωαγωγών μετά από επέμβαση στειροποίησης, εγχείρηση στους ωαγωγούς), προηγηθείσα έκτοπη κύηση, σύλληψη παρά τη χρήση ενδομητρικού σπειρώματος ή τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, ή εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη ή χειρουργική επέμβαση. Η έκτοπη κύηση συχνά διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται με λαπαροσκόπηση. Εάν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία ή αιμορραγία που ελέγχεται δύσκολα, μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη της κοιλίας (λαπαροτομία) με τομή που γίνεται ακριβώς πάνω από τη γραμμή του τριχωτού του εφηβαίου. .

 

1. Θα συμβεί πάλι εξωμήτριος κύηση;

Εάν είχατε στο παρελθόν μια έκτοπη κύηση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μιας επόμενης έκτοπης κύησης. Ο πραγματικός κίνδυνος αυξάνεται περίπου κατά 10%. Συνολικά, στο γενικό πληθυσμό ο κίνδυνος είναι 1 με 2%.

 

2. Τι πιθανότητες υπάρχουν για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη;

Συνολικά, οι πιθανότητες για μια ομαλή εγκυμοσύνη ποικίλλουν από 50% ως 80%. Εάν είχατε υποβληθεί σε Τεχνητή Γονιμοποίηση ο κίνδυνος μιας έκτοπης κύησης είναι τετραπλάσιος. Συνήθως όταν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της κύησης, ο κίνδυνος μιας ανώμαλης εγκυμοσύνης είναι τόσο μικρός, όσο για οποιαδήποτε άλλη γυναίκα.

 

3. Πότε θα σταματήσει η αιμορραγία;

Η αιμορραγία μετά από μια έκτοπο εγκυμοσύνη είναι αναμενόμενη. Οφείλεται στην αποβολή του εσωτερικού στρώματος της μήτρας. Αυτό δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από όσο διαρκεί μια περίοδός σας. Είναι εντούτοις δυνατό, η αιμορραγία σας να παραταθεί λίγο περισσότερο από το σύνηθες.

 

4. Πότε μπορώ να προσπαθήσω ξανά για μια άλλη εγκυμοσύνη;

Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει οτι το να μείνετε πολύ νωρίς ξανά έγκυος σας εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια άλλη έκτοπη κύηση. Εάν σας δόθηκε μεθοτρεξάτη, είναι ενδεδειγμένο να περιμένετε τουλάχιστον 3 μήνες πρίν προσπαθείσετε ξανά. Αυτό εξηγείται επειδή ο συγκεκριμένος χημειοθεραπευτικός παράγοντας βλάπτει το έμβρυο στα πολύ αρχικά στάδια ανάπτυξής του. Είναι επομένως ενδεδειγμένο να χρησιμοποιείτε μια ασφαλή μορφή αντισύλληψης ενώ περιμένετε.

 

5. Μου είπαν οι γιατροί οτι μου έκαναν σαλπιγγοστομία. Τι είναι αυτό;

Η σαλπιγγοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση όπου γίνεται μια μικρή τομή στην σάλπιγγα για να εξαιρεθεί η έκτοπη κύηση. Το σημείο εκτομής αφήνεται ανοικτό για να επουλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η σάλπιγγα δεν αφαιρείται. Η σαλπιγγοστομία συστήνεται εάν η άλλη σάλπιγγα είναι προβληματική.

 

6. Πότε θα επανέλθει η περίοδός μου;

Εάν είχατε ομαλό κύκλο πριν μείνετε έγκυος, να περιμένετε οτι η περίοδός σας θα επιστρέψει εντός 4 έως 6 εβδομάδων. Εάν είχατε ανώμαλο κύκλο πριν την εγκυμοσύνη, η επαναφορά της περιόδου σας μπορεί να ποικίλει. Εάν προγραμματίζετε μια νέα εγκυμοσύνη και οι περίοδός σας δεν έχει επιστρέψει, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

7. Τι θα συμβεί αν είμαι Rhesus αρνητική;

Εάν αυτή ήταν η πρώτη σας εγκυμοσύνη, έπειτα πρέπει να λάβετε αντι-D. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις 3 πρώτες ημέρες, με ενδομυϊκή ένεση.

 

8. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποτρέψω μια άλλη έκτοπη κύηση;

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια άλλη έκτοπη κύηση. Ούτε κάποιο γνωστό φάρμακο υπάρχει που να βοηθά, ούτε η αφαίρεση των σαλπίγγων σας είναι η λύση. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε να μείνετε έγκυος, χρησιμοποιώντας αντισυλληπτικά. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο με τη χρησιμοποίηση προφυλακτικού. Εάν πιστεύετε οτι μπορεί να έχετε κάποια μόλυνση, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας για να την αντιμετωπίσετε. Εάν τελικά μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου οτι το πιθανότερο είναι η εγκυμοσύνη σας να είναι έκτοπη. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση παίζουν σπουδαίο ρόλο.

 

9. Μπορώ να έχω ένα Ενδομήτριο Σπείραμα;

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί ένα ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπιράλ εάν είχατε στο παρελθόν μια έκτοπη κύηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν οτι τα σπειράματα προκαλούν έκτοπο κύηση. Εάν εντούτοις το ενδομήτριο σπιράλ αποτύχει και μείνετε έγκυος, οι πιθανότητές μιας έκτοπης κύησης σ' αυτήν την περίπτωση είναι ελαφρώς αυξημένες.

 

10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το αντισυλληπτικό χάπι;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντισυλληπτικό χάπι μετά από μια έκτοπη κύηση. Εάν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αποφυγή εγκυμοσύνης. Εάν υπάρχει κίνδυνος να ξεχνάτε να πάρετε το χάπι σας, μάλλον αυτή δεν είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης για σας. Η χρησιμοποίηση του χαπιού δεν θα αυξήσει την πιθανότητα μιας άλλης έκτοπης κύησης για σας.