logo2

  leafe

     Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης MD.MSC

 
               ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο ιατρείου

 

210 4190301

 

Μύθοι

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ακούσετε πολλούς μύθους-προκαταλήψεις. Μερικές είναι: αν έχεις χαμηλή κοιλιά περιμένεις αγόρι ενώ αν είναι ψηλή έχεις κορίτσι. Δεν κάνει να κάθεσαι σταυροπόδι κ.α

Δεν είναι όμως όλοι αυτοί οι μύθοι αθώοι μερικοί μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στην έγκυο και σε όλη την οικογένεια.

 

1ος μύθος: Πρέπει να τρως για δύο

Ψάχνετε ευκαιρία να διπλασιάσετε τα γεύματα σας; Όχι τόσο γρήγορα! Ναι, τρώτε για δύο αλλά αυτά δεν σημαίνει δύο μερίδες σε κάθε γεύμα.

Η μέση γυναίκα με κανονικό βάρος χρειάζεται περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ένα ποτήρι γάλα ή μισό σαντουιτς. Το βάρος που πρέπει να πάρει η έγκυος είναι μεταξύ 10-14 kg, εκτός κι αν είναι υπέρβαρη.

Είναι δύσκολο να χάσετε τα επιπλέον κιλά μετά το τοκετό. Και με κάθε επερχόμενη κύηση, τα κιλά θα συσσωρεύονται.

Επιπλέον, γυναίκες που θα πάρουν πάνω από 20kg, όταν κυοφορούν ένα παιδί, αυξάνουν τις πιθανότητες για καισαρική τομή ή ένα πιο δύσκολο φυσιολογικό τοκετό. Και τα μωρά τα οποία έχουν μεγάλο βάρος γέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στην ενήλικο ζωή τους.

 

2ος μύθος: Μην βάφεις τα μαλλιά σου

Χημικές ουσίες από τις βαφές απορροφούνται σε μικρό ποσοστό, το οποίο όμως δεν είναι επικίνδυνο.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες συστάσεις που καλό είναι να εφαρμόζονται.

Οι έντονες οσμές από τις βαφές μερικές φορές προκαλούν ναυτία, ζαλάδα. Γι αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλός εξαερισμός στο χώρο τον οποίο εφαρμόζεται η βαφή.

Καλό είναι να αποφεύγετε την εφαρμογή βαφής στο 1ο τρίμηνο.

Επίσης αποφύγετε τις βαφές με αμμωνία και χρησιμοποιείστε φυτικές.

 

3ος μύθος: Μην πίνεις καφέ

Η κατανάλωση καφείνης έχει συσχετιστεί με αποβολές, πρόωρους τοκετούς ή χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτά όμως ισχύουν σε μεγάλες δόσης καφεΐνης.

Η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης είναι 200 mg.

Η περιεκτικότητα σε καφεϊνη:

  • Ελληνικός καφές (φλιτζάνι) = 35-65mg
  • Εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg
  • Καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg
  • Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι) = 70-100 mg
  • Καφές φίλτρου (φλιτζάνι) = 100-150 mg 
  • Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι) = 3 mg
  • Σοκολάτα ρόφημα (φλιτζάνι) = 10 mg
  • Σοκολάτα (28 γρ.) = 10-15 mg 
  • Τσάι (φλιτζάνι) = 40-50 mg
  • Αναψυκτικό τύπου κόλα (κουτάκι) = 35-45 mg
 

4ος Μύθος: Δεν επιτρέπεται να ταξιδεύσεις με αεροπλάνο

Έγκυες γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί ειδική άδεια από τον επιβλέποντα ιατρό τόσο για την ασφάλεια της μητέρας όσο και του βρέφους.

Συγκεκριμένα, ως την 36η εβδομάδα κύησης και υπό την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει επιπλοκές, δε χρειάζεται άδεια από το γιατρό. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας πριν το ταξίδι.

Μετά την 36η εβδομάδα κύησης, θα πρέπει να συμπληρωθεί από το γυναικολόγο μία ιατρική βεβαίωση, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί και από το γιατρό της αεροπορικής εταιρίας με την οποία θα ταξιδέψετε.

Σε περίπτωση πολλαπλής εγκυμοσύνης (πχ δίδυμα), η σχετική βεβαίωση είναι απαραίτητη σε οποιαδήποτε φάση της κύησης.

Σημειώνεται ότι δε συνίσταται το ταξίδι με αεροπλάνο σε εγκύους που περιμένουν να γεννήσουν εντός 7 ημερών και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει λιγότερες από 7 ημέρες πριν.

 

5ος Μύθος: Δεν επιτρέπεται το ψάρι

Δύο φορές την εβδομάδα επιβάλλεται το ψάρι για την καλή υγεία της μητέρας και του μωρού. Τα ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου καθώς και στην όραση του.

Θα πρέπει να αποφεύγεται τα ψάρια που περιέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου όπως ξιφίας, καρχαρίας και σκουμπρί. Καθώς και τα ωμά ψάρια, όπως το σούσι.