logo2

  leafe

     Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης MD.MSC

 
               ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο ιατρείου

 

210 4190301

 

Μητρικός Θηλασμός - Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ασφαλής, υγιής και εφαρμόσιμος τρόπος για να σιτιστεί ένα μωρό τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Αλλά σύμφωνα με τη UNICEF και τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο ή και πλέον χρόνια.

 

Μητρικό γάλα

  • Όλες οι μητέρες έχουν γάλα.
  • Όλες οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους.
  • Η φύση έχει προβλέψει η παραγωγή γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του μωρού.
  • Το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.
  • Το πρωτόγαλα που παράγεται αμέσως μετά το τοκετό έχει μοναδική αξία γιατί έχει αντισώματα που κάνει το μωρό πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις.
  • Η παραγωγή του γάλακτος ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους: όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο περισσότερο γάλα παράγετε.
  • Παράγοντες που αυξάνουν τη παραγωγή γάλακτος: ξεκούραση, θηλασμός, κατάποση υγρών, υποστήριξη συντρόφου 
  • Παράγοντες που μειώνουν τη παραγωγή γάλακτος: στρες, ανησυχία, κούραση, πόνος, κακή ψυχολογική κατάσταση.
 

Υγιεινή Διατροφή κατά την Διάρκεια του Θηλασμού

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αποθήκες της μητέρας σε διάφορα θρεπτικά συστατικά μπορεί να εξαντληθούν. Εάν ακολουθήσετε μία διατροφή βασισμένη στις 5 ομάδες τροφίμων θα βοηθήσετε το σώμα σας να αναπληρώσει αυτές τις αποθήκες.

1. Ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα

2. Φρούτα και λαχανικά

3. Γάλα, τυρί και γιαούρτι

4. Κρέας, ψάρι, αβγά, ξηροί καρποί και όσπρια

5. Υγρά

 

Πρέπει να αποφεύγεται

1. Αλκοόλ

2. Καφεΐνη

 

Πύαρ ή Πρωτόγαλα

Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Η ποιότητα του είναι μικρή αλλά η αξία του μοναδική γιατί είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες.

 

Ώριμο γάλα

Μετά την τρίτη περίπου ημέρα από τον τοκετό, το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα. Περιέχει σε μοναδική αναλογία και ποιότητα λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα που δεν έχουν τα ξένα γάλατα και το κάνουν την αναντικατάστατη τροφή του νεογέννητου.

 

Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για το μωρό:

  • Το μητρικό γάλα έχει ότι χρειάζεται ένα μωρό στη σωστή αναλογία. 
  • Είναι πιο εύπεπτο από τα υπόλοιπα τυποποιημένα γάλατα.
  • Η πρωτεΐνη του ανθρώπινου γάλακτος περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού.
  • Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. 
  • Μια ειδική ορμόνη στο μητρικό γάλα συμβάλλει στην ηρεμία του βρέφους.
  • Η αύξηση του ψυχικού δεσμού με τη μητέρα κάθε άλλο παρά κακομαθαίνει το παιδί, αντίθετα τα παιδιά που έχουν απολαύσει σωματική επαφή με τη μητέρα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα. 
  • Λιγότερες πιθανότητες λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Προστατεύει από: Ιώσεις , Αλλεργίες, Αναιμία Νεανικό διαβήτη Παχυσαρκία
 

Πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού για τη μητέρα:

  • Προστασία από καρκίνο του μαστού
  • Διέγερση στοργικής συμπεριφοράς και αίσθημα ηρεμίας από ορμόνες που εκκρίνονται την ώρα του θηλασμού.
  • Αποφυγή αιμορραγιών μετά το τοκετό.
  • Ταχύτερη επάνοδος της μήτρας.
  • Προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη σε σημαντικό ποσοστό.
  • Προστασία από οστεοπόρωση.