logo2

  leafe

     Νικόλαος Ι. Γεωργογιάννης MD.MSC

 
               ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο ιατρείου

 

210 4190301

 

Ωράριο ιατρείου

 
Δευτ. Τετ. Πεμ. 
17:00 - 21:00
.
 
 

 

Σπερματέγχυση - Η αρχαιότερη μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή στην σύγχρονη εποχή με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η σπερματέγχυση αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η πρώτη προσπάθεια σπερματέγχυσης αναφέρεται το 1798. Από τότε ως σήμερα η μέθοδος εξελίχθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί ένα πρώτης γραμμή εργαλείο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

 

Τι είναι η σπερματέγχυση;

Είναι η τοποθέτηση σπέρματος στην ενδομήτρια κοιλότητα με την βοήθεια ειδικού καθετήρα και αφού προηγηθεί κατάλληλη επεξεργασία του σπέρματος. Παλαιότερα η εναπόθεση του σπέρματος γινόταν κολπικά ή ενδοτραχηλικά. Σήμερα εφαρμόζεται η ενδομήτρια σπερματέγχυση γιατί έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας από την κολπική και την ενδοτραχηλική μέθοδο. Σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζεται και η ενδοσαλπιγγική οδός, μέθοδος που δεν έχει επικρατήσει ως σήμερα και αφορά κυρίως ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

 

Που ενδείκνυται η σπερματέγχυση;

  • Σε αδυναμία κολπικής εκσπερμάτωσης.
  • Σε ήπια και μέτρια ολιγοασθενοσπερμία (μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλή κινητικότητα ).
  • Σε διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας (π.χ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).
  • Σε ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  • Σε ενδομητρίωση.
  • Σε παθολογία του τραχήλου της μήτρας (π.χ κωνοειδής εκτομή τραχήλου).
  • Κρυοσυντήρηση σπέρματος
  • Σπέρμα δότη σε καταστάσεις αζωοσπερμίας.
 

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις;

Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί σπερματέγχυση είναι η βατότητα των σαλπίγγων της γυναίκας, η οποία καθορίζεται με την υστεροσαλπιγγογραφία ή με την λαπαροσκόπηση. Απαραίτητο είναι επίσης οι τιμές των ορμονών FSH και E2 να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Το κατώτατο όριο κινητών σπερματοζωαρίων μετά την επεξεργασία θα πρέπει να είναι συνολικά μεγαλύτερο των 2.000.000. Σπέρματα με μικρότερους αριθμούς έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας, αν και υπάρχει καταγεγραμμένη κύηση σε σπέρμα με μόλις 100.000 συνολικό αριθμό κινητών σπερματοζωαρίων.

 

Πως γίνεται η σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται είτε σε φυσικό κύκλο είτε μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με φάρμακα τα οποία χορηγούνται από το στόμα (κιτρική κλομιφαίνη) ή ενέσιμα (γοναδοτροπίνες). Η ωοθυλακιορρηξία μπορεί να γίνει από μόνη της ή να προκληθεί με την χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης 36 ώρες πριν από την σπερματέγχυση. Η παρακολούθηση της ωορρηξίας γίνεται υπερηχογραφικά αρχίζοντας από την 2η-3η ημέρα περιόδου μέχρι την επιβεβαίωση της ωορρηξίας. Το σπέρμα συλλέγεται 1-2 ώρες πριν την σπερματέγχυση και αφού γίνει κατάλληλη επεξεργασία , μεταφέρεται με ειδικό καθετήρα στο χώρο σπερματέγχυσης. Η γυναίκα κάθεται σε θέση λιθοτομής και με ένα απλό κολποδιαστολέα εντοπίζεται ο τράχηλος της γυναίκας. Ακολουθεί καθαρισμός του κόλπου και του τραχήλου. Το σπέρμα εισάγεται στη μήτρα με ειδικό ατραυματικό καθετήρα, αφού προηγηθεί επεξεργασία και εμπλουτισμός με ειδικό υλικό. Μετά την έγχυση του σπέρματος η γυναίκα παραμένει στην θέση της για 10 λεπτά. Η παραπάνω διαδικασία δεν απαιτεί αναισθησία. Η είσοδος του καθετήρα και η έγχυση του σπέρματος μπορεί να γίνει με την βοήθεια της υπερηχογραφίας.

 

Τι συστήνουμε μετά την σπερματέγχυση στο ζευγάρι;

Σεξουαλική επαφή και φυσιολογική φυσική δραστηριότητα. Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή χορηγούμε σκευάσματα που υποστηρίζουν την ωχρινική φάση όπως είναι η προγεστερόνη.

 

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης;

Η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από την παθολογία κάθε ζευγαριού και κυμαίνεται από 11-24% ανά προσπάθεια. Οι παράμετροι που μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά είναι η ηλικία της γυναίκας, ο συνολικός αριθμός των κινητών σπερματοζωαρίων, ο αριθμός των ωαρίων που παράγονται σε κάθε πρόκληση ωορρηξίας, η σωστή επιλογή των ασθενών κλπ.

 

Πόσες προσπάθειες μπορεί να επιχειρήσει κάθε ζευγάρι;

Ο ελάχιστος αριθμός προσπαθειών που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι είναι 3 και ο μέγιστος 6. Οι περισσότερες κυήσεις προκύπτουν στις πρώτες 3 προσπάθειες. Τα περισσότερα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προτείνουν 4 συνολικά προσπάθειες σπερματέγχυσης.

 

Ποιο είναι το ανώτερο ηλικιακό όριο της γυναίκας που μπορεί να κάνει σπερματέγχυση;

Τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται μετά τα 40. Γι αυτό τον λόγο καλό θα είναι η γυναίκα να είναι νεότερη των 40 ετών. Γυναίκες με καλό ορμονικό προφίλ μπορούν να προσπαθήσουν την συγκεκριμένη μέθοδο ως τα 42 έτη.

 

Που πρέπει να γίνεται η σπερματέγχυση;

Εξειδικευμένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διαθέτουν κατάλληλο εργαστήριο για την επεξεργασία του σπέρματος είναι ο ιδανικός τόπος. Η σπερματέγχυση είναι μια οικονομική, ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η σωστή επιλογή των ασθενών και η επιμονή αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι πολλά ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας μπορούν και πρέπει να καταφεύγουν στην σπερατέγχυση πριν ακολουθήσουν πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.